Atelier met een geschiedenis 

Sinds 3 jaar werk ik in het Gerrit van Houten huis. Een prachtig monument aan de rand van het stadshart van Groningen. Ik wil daar nooit meer weg.

Een stukje Geschiedenis

Gerrit van Houten werd in 1866 geboren als tweede zoon van het echtpaar Hindrik van Houten en Alida ten Bruggen Kate. Vader Hindrik bezat een houthandel aan het Damsterdiep in de stad Groningen. Hindrik van Houten beschikte over artistieke gaven: hij was een goed amateurtekenaar.

Gerrit en zijn jongere zuster Alida erfden hun vaders aanleg, maar iedereen vond dat Gerrit van beiden de meest getalenteerde was. Op zijn 15e exposeerde hij voor het eerst een aquarel in het gebouw van het 'Kunstlievend Genootschap Pictura' te Groningen. Ofschoon Gerrit van Houten tekenlessen volgde op de Academie Minerva en van 1884 tot 1885 de Kunstacademie in Den Haag bezocht, wordt hij veelal beschouwd als autodidact. Gerrit koos voor zijn werken vooral onderwerpen uit zijn directe omgeving: landschappen, stillevens, portretten van huisgenoten en interieurs. Zijn stijl kan men naturalistisch noemen, maar vertoont ook een impressionistische inslag.

Gerrit had last van depressies en moest daarvoor worden behandeld. Zijn ziekte verergerde snel en bleek ongeneeslijk. Tekenen en schilderen werden hem verboden. Hierdoor kwam een vroegtijdig einde aan een veelbelovende kunstenaarsloopbaan. In 1934 overleed Gerrit van Houten in het ziekenhuis Oud Meerenberg te Santpoort op 67-jarige leeftijd. Hij ligt begraven op de Zuiderbegraafplaats in Groningen.

In mijn Noorderlichtatelier (de naam zegt het al) zat vroeger Alida te schilderen. Het licht is in de winter op zijn mooist. Voor mijn raam staan nog steeds de oude lindebomen. Er zijn 2 ateliers ingericht gescheiden door een keuken. Het Atelier aan de achterkant van het gebouw is een enorme ruimte, geschikt voor de groepen die ik daar ontvang voor de schilderworkshops van NOOIT MEER MAANDAG.